jedrek
Dołączył: 19 Cze 2010
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 22:50, 20 Cze 2010 Temat postu: Bakłażan faszerowany |
|
|
pokaze wam pewien ciekawy przepis
Bakłażan faszerowany - składniki
* 3 średnie bakłażany
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 4 drobno posiekane szalotki
* 1 rozgnieciony ząbek czosnku
* 1 pokrojony w kostkę pomidor
* 2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego
* 1 szklanka soku pomidorowego
* 1/2 łyżeczki suszonego oregano
* sól
* 1 łyżka posiekanej natki
Bakłażan faszerowany - sposób przygotowania
Pomysł na faszerowanie warzyw wziął się z oszczędnej kuchni chłopskiej. Bo z niewielkiej ilości mięsa, albo i całkiem bez niego można było przyrządzić zupełnie porządne, pożywne danie
Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, usuń łyżeczką pestki i część miąższu, pozostawiając ścianki o grubości 2 cm. Wydrążone bakłażany posyp solą i odstaw na 30 minut, aby puściły sok. Na patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy, włóż szalotki, czosnek, pomidora i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów, duś do miękkości. Dodaj ugotowany ryż, oregano, szczyptę soli do smaku i wymieszaj. Wydrążone bakłażany dokładnie osusz z soku papierowym ręcznikiem, posmaruj od środka pozostałą oliwą. Napełnij je nadzieniem ryżowo-warzywnym, ułóż w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Polej sokiem pomidorowym. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180°C. Posyp posiekaną natką i od razu podawaj
mam ochote to zjesc. czy to jest dobre? i czy to trudno zrobic? ;P
Post został pochwalony 0 razy
|
|