Forum www.sugarandspice.fora.pl Strona Główna

 Bakłażan faszerowany

Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
jedrek




Dołączył: 19 Cze 2010
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 22:50, 20 Cze 2010    Temat postu: Bakłażan faszerowany

pokaze wam pewien ciekawy przepis


Bakłażan faszerowany - składniki

* 3 średnie bakłażany
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 4 drobno posiekane szalotki
* 1 rozgnieciony ząbek czosnku
* 1 pokrojony w kostkę pomidor
* 2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego
* 1 szklanka soku pomidorowego
* 1/2 łyżeczki suszonego oregano
* sól
* 1 łyżka posiekanej natki

Bakłażan faszerowany - sposób przygotowania
Pomysł na faszerowanie warzyw wziął się z oszczędnej kuchni chłopskiej. Bo z niewielkiej ilości mięsa, albo i całkiem bez niego można było przyrządzić zupełnie porządne, pożywne danie
Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, usuń łyżeczką pestki i część miąższu, pozostawiając ścianki o grubości 2 cm. Wydrążone bakłażany posyp solą i odstaw na 30 minut, aby puściły sok. Na patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy, włóż szalotki, czosnek, pomidora i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów, duś do miękkości. Dodaj ugotowany ryż, oregano, szczyptę soli do smaku i wymieszaj. Wydrążone bakłażany dokładnie osusz z soku papierowym ręcznikiem, posmaruj od środka pozostałą oliwą. Napełnij je nadzieniem ryżowo-warzywnym, ułóż w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Polej sokiem pomidorowym. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180°C. Posyp posiekaną natką i od razu podawaj

mam ochote to zjesc. czy to jest dobre? i czy to trudno zrobic? ;P


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bartosz




Dołączył: 19 Cze 2010
Posty: 44
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 22:52, 20 Cze 2010    Temat postu:

Wydaję mi się, że łatwo to zrobić i wygląda na smaczne. Fajny przepis, chyba go wypróbuję Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.sugarandspice.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia. / Przepisy. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
gGreen v1.3 // Theme created by Sopel & Programosy
Regulamin